Pondělí: 8:00 - 17:00
Středa: 8:00 - 17:00
Pátek: 8:00 - 14:00
Cinkání skleniček při přípitku, lahodná šťáva, dobrý kompot nebo ostrý kečup. Nebo rozbité okno? To raději ne. Řeč je o sklu, které provází lidi již tisíce let. Sklo má vynikající vlastnosti: je pevné, tvrdé, odolné vůči korozi i povětrnostním a chemickým vlivům, má vysokou nepropustnost a odolnost vůči vodě, vzduchu a jiným látkám.
A je to také obal, který slouží k přepravě a uchování různých nápojů, jídla, léků, ale i parfémů. Poté, co je obsah spotřebován, tak se stává většinou nepotřebným. V Dačicích všichni vědí, že zde sklo třídíme na čiré (do bílých nádob) a barevné (do nádob zelených). Pokud sklu nedáme šanci, aby se stalo opět surovinou, tak se v přírodě rozkládá možná i tisíc let. Třídit sklo není věda, na sklo platí jen nádoba bílo-zelená.
NEKONEČNÝ PŘÍBĚH SKLA
Největší výhodou skla je to, že ho můžeme recyklovat prakticky donekonečna.
Podívejte se, čím si musí staré sklo projít, než se zase znovuzrodí.
Co se stane se sklem vytříděným v nádobách? A proč nemusí být sklenice dokonale vymyté? Vadí víčka nebo nevadí? Pokud chcete znát odpovědi i na další podobné otázky, tak si přečtěte následující článek.
Jak správně třídit sklo?